Esimerkkejä tuotteista


Tutkakuva ja tihennetyllä havaintoverkolla mitatut lämpötilat (punaisella) sekä Ilmatieteen laitoksen normaalit säähavainnot (sinisellä) 6. heinäkuuta 2005 klo 17:00. Kuvasta näkee miten alueen pohjoisosassa oli joitakin pienialaisia sadekuuroja, ja miten merellä (Harmaja, Porvoon Emäsalo ja Inkoo, Bågaskär) oli selvästi viileämpää kuin maissa.

17:15 otetusta kuvasta näkee, miten kuurot ovat liikkuneet ja kehittyneet lyhyessä ajassa. Alueen itäismmällä asemalla (Liljendahl, Mickelspiltom) lämpötila on romahtanut 15 minuutissa 5 astetta, kun kuuropilvestä laskeutuva kylmä ilmavirtaus on osunut aseman kohdalle. (Ilmiön aiheuttanut sadekuuro on kuvan ulkopuolella, mutta ns. puuskarintama näkyy kapeana nauhana tutkakuvassa).


Kesäyön lämpötila lähellä maanpintaa (punainen) ja maston huipussa (sininen). Alhaalla lämpötila on käynyt kahdentoista asteen vaiheilla, ja lähtee huimaan nousuun pian auringonnousun jälkeen. Maston huipussa yön ja päivän ero on paljon pienempi, ja lämpeneminen alkaa myöhemmin. Näiden kahden mittarin korkeusero vastaa yli 20-kerroksista pilvenpiirtäjää.


Kuvassa Markus Juvonen asentaa yhtä havaintoverkon säälähettimistä. Lähettimen yläosassa näkyvät kolme "sarvea" ovat tuulen suuntaa ja nopeutta mittaavia ultraääniantureita. Niiden välissä on pisaroitten iskuja havaitseva sadeanturi. Lämpötilan ja kosteuden mittaus on suojassa auringonpaisteelta valkoisessa säteilysuojassa. Suojan seinissä on alaviistoon suunnattuja rakoja, jotka päästävät tuulen puhaltamaan läpi, mutta estävät lumen ja suoran sadeveden pääsyn mittarin sisään. Myös ilmanpaine mitataan suojan sisältä.